DE | EN

Architecture & Energy

The architect Albert Köberl of koeberl doeringer architekten has addressed himself to the features of design typical to locality - gabled roof and elongated, narrow structural shell - and reinterpreted them. The roofing and siding made of black Eternit panels encase the building in a vibrant composition and make reference to the, in part, original roof and wall coverings made of wooden shingles. The optically enlarged, recessed slope basement on the gable end as an exposed concrete structure reinterprets the wine cellar typical of the region and is consciously left unwrought. As a contrast to the exterior, almost entirely black building siding, the interior rooms are bright and friendly thanks to the white limed esb-boards that are used for wall coverings and furnishings. The four guest rooms in the maisonette style with sleeping galleries are oriented toward the south. The lounge area and the Zone of the Senses integrated in the basement are aligned toward the west and provide an open view across the rolling nature park landscape of the Southern Styrian wine country. In this way, Albert Köberl interprets the hospitality of the operator and the spirit of the region and creates a warm, airy and congenial atmosphere with brilliant approaches and panoramas.

The building services concept pursues the objective of creating an optimal indoor climate for the guests by heating the rooms with minimum energy input and, if necessary, cooling and ventilating them as well. The greater part of the energy required for the operation of the building comes from the solar heating and photovoltaic systems installed on the roof of the house. The solar thermal system is used to heat water and to support the central heating system. There are two reservoirs installed in the system, one for water heating and the other for the central heating system. They are charged almost entirely by the solar heating system. If the solar heating system cannot provide enough energy, the reservoirs are fed by a brine/water heat pump with deep bore holes as the heat source. The deep bore holes are used during the summer for cooling. Thus on annual average, the building can be heated by solar energy alone, since the heat pump's energy consumption can be counterbalanced by the photovoltaic system's output. For maximum comfort in the rooms, the entire building was equipped with a floor heating system and the slanted ceilings in the rooms in part with a panel heating/cooling system. The rooms are all equipped with separate room temperature controls which toggle automatically between heating and cooling. Hand towel heating elements are installed in the bathrooms, which are operated independently from the surface heating system, and can actually dry the hand towels and make the right temperature in the bathroom even if the rooms are cooled. This ensures that the heat for the bathroom heaters comes from the solar thermal system exclusively. In addition, the whole building is ventilated by two ventilators at all times. In the rooms, the air is blown in via outlets in the ceiling in the area of the sleeping gallery and it is exhausted in the bathrooms. The ventilation units have heat recovery at 90% efficiency and pollen filters in the inlet air. This ensures that ventilation losses are minimized as well. All electrical equipment has an energy efficiency class of A++ to B max.

DE | EN